“Kaikilla meillä on ihannetarinamme rakkaudesta, ja se saattaa olla kaikista tärkein asia, jonka voimme itsestämme oppia.” (s.20)

Sanoisin, että voimme rakastua joko ihmisen olemustasoon tai tarinaamme heistä, yleisemmin kuitenkin ehkä sekä että. Koin Sternbergin teoksen erittäin antoisana sen tähden, että oli todella avartavaa ymmärtää omaa tapaansa nähdä romanttinen rakkaus tietynlaisena tarinana, sekä vapauttavaa nähdä se omana, vaikkakin suurimmaksi osaksi alitajuisena, valintana.

“Tarinat eivät ytimeltään ole rationaalisia; ne ovat tarinoita. Sen totuuden hyväksyminen merkitsee siirtymistä pois kinastelusta, kumpi on oikeassa, kumpi väärässä, kohti ymmärtämistä ja sellaisten tarinoiden muuttamista, jotka eivät ole oikeita eivätkä vääriä vaan hyvin, hyvin todellisia. Voimme ymmärtää ja muuttaa suhdetta ainoastaan, jos hyväksymme tarinat siksi, mitä ne ovat, mieluummin kuin mitä toivoisimme niiden olevan jossakin hypoteettisessa maailmassa.” (s. 271)

Kirjassa on myös esitelty tyypillisimmät tarinatyypit yksityiskohtaisesti ja annettu testit niiden analysoimiseen, mitkä ovat itselle relevantteja tarinoita, sekä kuinka kyseisistä tarinoista voisi tehdä kestävämpiä esimerkiksi ottamalla elementtejä joistain muista tarinatyypeistä. Esimerkiksi puutarhatarina on erittäin suositeltava tarina kaikille, sillä yleensä kaikki pärjäävät paremmin, jos niistä huolehditaan puutarhan tavoin.

“Kaiken kaikkiaan tarinanäkökulmassa on aineistoa rakkauden kohentamiseen. Tarinoiden antamat viitteet eivät ole suoria tee näin -neuvoja vaan väyliä rakkauden käsitteen ymmärtämiseen uudella tavalla ja keinoja rakkauden tekemiseksi tyydyttävämmäksi. Samalla on tärkeää muistaa, että parisuhteessa rakkaus on osa tietä, joka voi johtaa onnellisuuteen, ei kaikki kaikessa. Kannustavalla ympäristöllä, ystävyyssuhteilla, taloudellisella turvallisuudella, henkisellä vireydellä ja yhteisillä intresseillä ja arvoilla on kaikilla oma merkityksensä myös.” (p. 274)

Innostuin kirjan ansiosta kovasti pohtimaan, kuinka tarinat voivat auttaa meitä elämään onnellisesti pitkässä parisuhteessa. Sekä tarinat, joista luemme että tarinat, jotka luomme.

Kirja-arvostelu: Johanna Maria Davies, VTM

 

Takakannen teksti:

cc1343f4bf58ce9d4e32f3a11e5bec16_MOnko parisuhde mielestäsi kuin puutarha, jota on yhdessä hoidettava, vai onko se parin yhteinen liikeyritys? Käytkö partnerisi kanssa jatkuvaa sotaa vai uskotko jonakin päivänä löytäväsi unelmiesi prinssin?

Parisuhteessa molemmilla on rakkaudesta oma sisäinen tarinansa, jota he huomaamattaan toteuttavat. Robert J. Sternberg on haastattelututkimuksissa löytänyt 26 erilaista rakkaustarinan tyyppiä, jotka hän esittelee todellisten tapausesimerkkien avulla. Nämä paljolti alitajuiset tarinat vaikuttavat valintoihimme ja ohjailevat suhtautumistamme kumppaniimme.

Jos rakkaus on tarina, mikä on sinun tarinasi?

Rakkaus on tarina näyttää parisuhteen lukijalle uudessa valossa. Niin kauan, kuin emme tiedosta omia tarinoitamme, olemme taipuvaisia toistamaan samoja virheitä yhä uudelleen; kun oman tarinansa löytää, sitä voi kuitenkin halutessaan muuttaa.

Kirja sopii niin parisuhteessa eläville kuin sinkuillekin, ja tietenkin parisuhdeneuvojille. Kirjoittaja Robert J. Sternberg työskentelee Yalen yliopistossa psykologian professorina.

Robert J. Sternberg: Rakkaus on tarina. Sisäiset tarinat parisuhteissa.
Art House Oy 2005
Kirjaston kirja

Julkaistu Kuudesaisti.netissä.